Noen enkle tips når du skal kjøpe din første havkajakk

5 ting å huske på før du tar en avgjørelse

Å kjøpe en ny kajakk kan være en morsom, men overveldende opplevelse. Før jeg kjøpte min første havkajakk leste alle de jeg tester og anbefalinger jeg fant på internett og så på mer erfarne padlere. Jeg la merke til at de fleste padlere hadde ganske bestemte meninger om hvilke modeller som var best, og at det var ganske sprikende erfaringer og meninger om dette. Jeg kjøpte derfor min første kajakk i nettbutikk pga gode resultater i tester kombinert med en lav pris, og endte opp med en kajakk som jeg ikke var helt fornøyd med. Denne ble derfor byttet ut etter en kort sesong til fordel for en annen kajakk (som nå er en av mine favoritter) som jeg fikk prøvepadlet på tur og som jeg fikk kjøpt da eieren ikke følte at denne var komfortabel for ham.

I dag anbefaler jeg derfor padlere å gjøre egen forskning basert på typen padling de gjør, så vel som å be om anbefalinger fra andre padlere som dem. Deretter kan de oppsøke sin lokale forhandler utstyrt med en kort liste over båter de er interessert i. Når de så kommer dit er dette hva jeg mener man bør fokusere på:

Til vanns og til lands.

Kajakken som passer til din venn eller instruktør trenger ikke å være riktig for deg. Vi er alle litt forskjellig bygd og den eneste måten du vet om kajakken passer for akkurat deg er å prøvesitte og prøvepadle den. Kjøp helst  hos forhandlere som tilbyr denne muligheten (eller med en god angrefrist). Hvis du prøver en kajakk og den ikke føles riktig, ikke kjøp den. Finn en kajakk som passer deg godt og oppfører seg slik du vil ha den til, og hvis du tilfeldigvis er den eneste personen i din kajakklubb som padler den modellen, så vær vær fornøyd med det (da har neste potensielle kajakkpadler en mulighet til å finne ut at kanskje nettopp din modell passer for den også).

Fokus på vekt.

Moderne materialer betyr at kajakker blir lettere og lettere. Mens dette er viktig for å kunne få kajakken din opp og ned på biltak, ellerbære ut på vannet så er en vektdifferanse på tre til fem kilo ikke lenger noe å snakke om når kajakken flyter på vannet. Ikke bli for opphengt i vekt eller la vekten bestemme båten du kjøper.

Unødvendig utrustning

En havkajakk skal ha grunnleggende sikkerhetsfunksjoner, inkludert en kontinuerlig dekkline både foran og bak, bærehåndtak som er solid festet i kajakken, luker og skott som ikke lekker, dekksrigg i strikk for å holde fast kart o.l, og en rygg som ikke stikker over cockpit (dette er viktig for å hindre ryggskade under surfing og landinger). Du trenger ikke mye utover det. Vær forsiktig så ikke overflødige funksjoner blir en kostnadsdriver. Dessuten, jo flere bevegelige deler det er, desto større er risikoen for utstyrssvikt.

Komfort.

Folk kommer i mange størrelser og former, og heldigvis gjør også kajakker det. Det er ikke uvanlig å se en modell av kajakk i flere forskjellige lengder og bredder. Benevnelser som lav volum og høy volum kajakker er blitt hverdagslig blant padlere. Hvis du har sett deg ut en modell du er interessert i, kan du prøve alle de forskjellige størrelsene. I butikken legger du føttene på fotstøttene og lårene dine under lårstøttene. Du bør føle deg komfortabel, men likevel i en aktiv stilling med god kontakt. Vipp litt frem og tilbake med hoftene og avgjør hvilken størrelse kajakk du føler deg mest komfortabel i. Hvis ingen av størrelsene føles riktige, prøv en annen modell. En kajakk som passer deg godt, gir deg mer stabilitet og kontroll enn en båt som er for stram eller for løs.

All-arounder’en.

Ulike kajakker er designet for ulike typer farvann. Det er kajakker spesielt designet for bølgelek, surfing, flattvann og turpadling, bare for å nevne noen få populære disipliner. Hvor padler du oftest? Velg en modell som passer til den type padling du oftest bedriver (eller planlegger å bedrive), i stedet for å kjøpe en ekspedisjonskajakk som bare passer for langturer med mye bagasje. De aller fleste havkajakker har betraktelig større lastevolum enn de største ryggsekker, og er romslige nok til en normal telttur på noen dager. De store ekspedisjonsbåtene er mindre manøvrerbare enn de mindre modellene og ofte mer påvirket av vind, mens de mindre ofte har litt lavere topphastighet. Se opp for salgssteder som hevder at en båt kan gjøre alt. Ingen design utmerker seg i alle typer bruk og farvann, og det er alltid variasjon i egenskaper.